Konik Makaralı Rulman

İlgili Dokümanlar

Dairesel bir başka deyişle eksenel hareketle çalışan birçok makinada rulman kullanılır. Yapılan iş sonucu oluşan sürtünmeyi en aza indirerek gerek duyulan gücü azaltan bu sistem basit bir mekanizmaya sahiptir. İç içe geçmiş iki halka arasında bulunan makaralar bu görevi başarıyla yerine getiriyor. İhtiyaca göre farklı özelliklere sahip rulmanlar üretiliyor. Konik makaralı rulman da bunlardan biridir.

Konik Makaralı Rulman Mekanizması

Parçalara ayrılabilen konik makaralı rulmanların kenar gerilimi yok denecek kadar azdır. Yuvarlanma yolları ile makaralar arasındaki temas en uygun şekilde ayarlanmıştır. Bu rulmanlar eksenel yükleri tek bir yönde taşıyabilirler. Makinanın işlevine ve özelliğine göre gerek duyulursa karşı destek olarak bir konik makaralı rulman daha kullanılabilir.

Fakat çalışma sırasında açığa çıkan ısının milin uzunluğunu etkileyeceği göz ardı edilmemelidir. Bunun için yeteri kadar boşluk bırakılmalıdır. İkinci rulman işe olan mesafenin kısa tutulması gerekir. Bu ayarlamayı ilk montaj esnasında karşıt rulmana göre ayarlamak gereklidir. Düzenli ve hizalı yerleştirmek rulmanların kalitesini ve ömrünü olumlu yönde etkileyecektir.